Γενικά ΝέαΔράσεις

Τα παραμύθια αποτελούν πνευματική και ψυχική τροφή για τα παιδιά, γεννούν συναισθήματα, κεντρίζουν το μυαλό τους, προκαλούν τη νόησή τους, διεγείρουν τη φαντασία τους, τη δημιουργία θετικών παραστάσεων και γενικότερα συμβάλλουν στην ανάπτυξη τους. Δύσκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί την παιδική ηλικία χωρίς παραμύθια.

Η Δράση «Παραμύθι Χωρίς Όρια» αφορά στη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης παραμυθιών, η οποία απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με προβλήματα όρασης.

Η βιβλιοθήκη αποτελείται από 10 παραμύθια των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο, τα οποία αφηγούνται εθελοντές του Διαβάζω για τους Άλλους, ενώ κάποια από αυτά έχουν προσαρμοστεί κατάλληλα οπτικά, υπό τις οδηγίες του προγράμματος της Πρώιμης Παρέμβασης της Αμυμώνης  ώστε να γίνονται αντιληπτά από παιδιά με προβλήματα όρασης.

Το «Παραμύθι χωρίς Όρια» υπερβαίνει τους αποκλεισμούς και τα εμπόδια, προσφέροντας στα παιδιά με προβλήματα όρασης τη δυνατότητα να απολαύσουν αγαπημένα παραμύθια – μία πολύ κοινή μια δραστηριότητα που ως τώρα στερούνταν λόγω έλλειψης κατάλληλα διαμορφωμένου υλικού.

Σας καλούμε λοιπόν να ακούσετε το «Παραμύθι χωρίς Όρια» μαζί με τα παιδιά σας, τους φίλους, τους συμμαθητές, τα αδέλφια και τους παππούδες, στην εκδρομή, στο ταξίδι, στο σπίτι, στο σχολείο, στην καθημερινότητα του παιδιού, μετά από μία κουραστική μέρα γεμάτη απαιτήσεις και προσδοκίες, σαν ένα ταξίδι σε ένα κόσμο ξεχωριστό όπου όλοι είναι καλοδεχούμενοι και πρωταγωνιστές.

Η δράση «Παραμύθι χωρίς Όρια» χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του 3ου Κύκλου του προγράμματος «Σημεία Στήριξης», το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία έξι κοινωφελών οργανισμών, και τα παραμύθια διατίθενται δωρεάν στο Διαδίκτυο.

 

Τα παραμύθια

Α. Οπτικοποιημένα Παραμύθια

 1. Η γάτα κουμπάρα, Σούλα Μητακίδου – Ευαγγελία Τρέσσου και A. L. Manna, εικονογράφηση Σοφία Φόρτωμα, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
 2. Η Μαίρη Πινέζα, Σούλα Μητακίδου – Ευαγγελία Τρέσσου, εικονογράφηση Απόστολος Βέττας, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
 3. Ο Κουκούσκα, Μάρω Κατσίκα, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

 

 1. Aκουστικά παραμύθια
 2. Η Χρυσομαλούσα -9 παραμύθια και μια ξύλινη κουτάλα, Ιωάννα και Έρση Νιαώτη, εικονογράφηση Έλενα Ζουρνατζή, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
 3. Είμαι παιδί σας, Alex Latimer, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
 4. Η Χρυσούλα, Λίλα Πατρόκλου, εικονογράφηση Βασίλης Παπατσαρούχας, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
 5. Μια κάμπια πολύ πεινασμένη, Eric Carle, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
 6. Ο κύριος Ιππόκαμπος, Eric Carle, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
 7. Ο Πατού και τα ζώα του δάσους, Μιχάλης Καζάζης, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο
 8. Το κροκοδειλάκι που έγινε λιβάδι, Χρήστος Μπουλώτης, ζωγραφιές Φωτεινή Στεφανίδη, Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

 

Οι συντελεστές

Τα παραμύθια διαβάζουν με αγάπη οι εθελοντές του φορέα «Διαβάζω για τους άλλους» και γνωστοί καλλιτέχνες, ενώ η οπτικοποίηση του υλικού εικονογράφησης έγινε με την καθοδήγηση -και τη μακρά εμπειρία σε θέματα εκπαίδευσης παιδιών με προβλήματα όρασης – του Προγράμματος της Πρώιμης Παρέμβασης της Αμυμώνης .

Η συνεργασία αυτή είχε ως αποτέλεσμα τα παραμύθια να είναι «αναγνώσιμα» από παιδιά με περιορισμένη όραση (δημιουργία κατάλληλου φόντου, κοντράστ εικόνας, απλοποίηση σχεδίων κλπ).

Τα δικαιώματα για τα 10 πρώτα βιβλία της ηλεκτρονικής μας βιβλιοθήκης ήταν ευγενική παραχώρηση των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο, που με την ευαισθησία και το ενεργό ενδιαφέρον τους αποτέλεσαν πολύτιμο συνεργάτη σε όλη την πορεία δημιουργίας της βιβλιοθήκης.

 

Ευχαριστίες

Συγγραφείς παραμυθιών των εκδόσεων Καλειδοσκόπιο (αλφαβητικά):  Μιχάλης Καζάζης, Μάρω Κατσίκα, Σούλα Μητακίδου, Χρήστος Μπουλώτης, Ιωάννα & Έρση Νιαώτη, Λίλα Πατρόκλου, Ευαγγελία Τρέσσου, A.L. Manna

Συγγραφείς παραμυθιών ξένων εκδοτικών οίκων (δικαιώματα στα ελληνικά εκδόσεων Καλειδοσκόπιο) (αλφαβητικά) : Eric Carle, Alex Latimer

Αφήγηση παραμυθιών (αλφαβητικά): Χαρά Ζησιμάτου, Μάτα Καστρισίου, Γιασεμή Κηλαηδόνη, Κωνσταντίνος Μπάζας

Μουσική επιμέλεια παραμυθιών: Αλέξανδρος Ιακώβου

Λογότυπο Δράσης και Υλικό επικοινωνίας για τη Δράση: Κρύστη Μουρατίδου

Για τη Δράση ενσωμάτωσης και ευαισθητοποίησης: Πρότυπος Παιδικός Σταθμός – Νηπιαγωγείο Μάρη Ρεντζέπη.

Για τα δικαιώματα των ξένων οίκων: Copyright © 2018 by Alex Latimer. First published by Oxford University Press in 2018

The Very Hungry Caterpillar By Eric Carle. Copyright ©1969 & 1987 by Eric Carle. All rights reserved. Used with permission.

Mister Seahorse By Eric Carle. Copyright © 2004 by Eric Carle. All rights reserved. Used with permission.

 

Υλοποίηση Δράσης:

 

 

Με τη συνεργασία:                       Ευγενική παραχώρηση παραμυθιών:

 

 

 

 

 

 

Η Δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος: