Δράσεις & εκδηλώσειςΤα Νέα της Αμυμώνης

Με τίτλο 

«Η κατάσταση της τυφλότητας και της πολυαναπηρίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη»

 

πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου
η επετειακή Ημερίδα των 25 χρόνων από την Ίδρυση της Αμυμώνης,
στο Goethe-Intsitut Athen, υπό την αιγίδα του.

Στη γενέθλια εκδήλωσή μας, μας τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτείας, χορηγοί και δωρητές μας, Πρόεδροι, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων, διευθυντές κι εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, μέλη και φίλοι του Συλλόγου, παλιοί και νέοι γονείς της Αμυμώνης, επαγγελματίες του χώρου, αλλά και ιδιώτες. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη με στιγμές συγκίνησης, αλλά και ουσιαστικής προσέγγισης στο θέμα της ημερίδας, το οποίο δεν ήταν άλλο από την τυφλότητα που συνοδεύεται από την πολυαναπηρία.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της Προέδρου του Συλλόγου, κας Παρασκευής Μπέλλου, ακολουθούμενο από τον χαιρετισμό του κ. Matthias Makowski,  Διευθυντή του Goethe-Intsitut Athen και των εκπροσώπων της πολιτείας που παρευρίσκονταν κοντά μας.

 

Την έναρξη της Ημερίδας σήμανε η παρουσίαση του έργου των 25 χρόνων μας και οι σταθμοί εξέλιξης στην ιστορία του φορέα, με εισηγήτρια την κα Χριστιάνα Ζώτου, Υπεύθυνη Συντονισμού της Αμυμώνης. Συνεχίσαμε με την παρουσίαση των 4 προγραμμάτων μας, από το ξεκίνημά τους έως σήμερα, με εισηγητές τους επικεφαλής των προγραμμάτων.

Την εικόνα αυτή ενίσχυσαν οι εισηγήσεις των κ. Edith Cusnieux και κ. Karin Stecher – Stepp,  Διευθύντριες των αντίστοιχων Εξειδικευμένων Κέντρων Εκπαίδευσης Τυφλών Παιδιών με Πρόσθετες Αναπηρίες La Pepiniere στη Λιλ της Γαλλίας και Blindeninstitut στο Μόναχο της Γερμανίας σε μία παρουσίαση του έργου των δύο κέντρων και της επικρατούσας σχετικής κατάστασης στη χώρα τους.

 

 

 

 

 

 

Ακολούθησε επιστημονική ενότητα ομιλιών:

  • «Όραση και προωρότητα» από τη Δρ. Λένα Σκουτέλη, Παιδονευρολόγο κι Επιστημονική Υπεύθυνη Τμήματος Βρεφών ΕΛΕΠΑΠ.
  • «Διαταραχές της όρασης σε πολύ πρόωρα παιδιά», από το Δρ. Νικόλαο Β. Κοζέη, Παιδοφθαλμίατρο, Διευθυντή του τμήματος Παιδοφθαλμολογίας & Στραβισμού στο  Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica και Επισκέπτη Καθηγητή Οφθαλμολογίας Case University, Cleveland, Ohio, USA.
  • «Άτομα με πολλαπλές αναπηρίες και τύφλωση: εκπαιδευτικές προκλήσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο», από το Δρ. Βασίλειο Αργυρόπουλο,  Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ουσιαστικό κομμάτι αποτέλεσε η στρογγυλή τράπεζα γονέων της Αμυμώνης, στην οποία συμμετείχαν γονείς και αδέλφια παιδιών καλύπτοντας όλες τις ηλικίες των παιδιών των προγραμμάτων της Αμυμώνης. Ανοιχτοί και εκφραστικοί, περιέγραψαν τις δυσκολίες που προκύπτουν στο οικογενειακό πλαίσιο με τον ερχομό ενός παιδιού με προβλήματα όρασης και συνοδές αναπηρίες και τον τρόπο αποδοχής του, τονίζοντας το σημαντικό στοιχείο της παρέμβασης και της υποστήριξης που είχαν, έχουν και θα έχουν από την Αμυμώνη.

Στη συνέχεια δόθηκε η ευκαιρία για ανοιχτή συζήτηση με το κοινό, όπου κύριο σημείο ενδιαφέροντος της συζήτησης υπήρξε ο ρόλος του γονέα στην οικογένεια και της ανάδειξής του σε «υπερήρωα», καθώς και η αγωνία για το μέλλον του παιδιού όταν θα αδυνατεί να το φροντίσει, με αναφορά στην ελλιπή στήριξη της πολιτείας.

Με αφορμή την επέτειό μας, τιμήσαμε βραβεύοντας τον Δρ. Γεώργιο Καραντάνο, Ψυχίατρο – Παιδοψυχίατρο, για την έμπνευση, τη στήριξη και την καθοδήγηση στα πρώτα βήματα της Αμυμώνης και την κ. Marina Strothmann, Νευροψυχολόγο, για την εκπαίδευση, τη δημιουργία και την ανάπτυξη του Προγράμματος της Πρώιμης Παρέμβασης.

Στο κλείσιμο της Ημερίδας παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία του Γιάννη Πόθου «Όταν αρχίζει το τραγούδι», το οποίο απέσπασε το πρώτο  βραβείο ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2014.

Είχαμε, τέλος, τη χαρά να απολαύσουμε εμφάνιση του μουσικού σχήματος «Ονειρέματα», που αναδύθηκε και αναδείχθηκε στους κόλπους της Αμυμώνης από τη μουσικοθεραπεύτρια Πελίνα Ευαγγέλου και τις εκπαιδευόμενες Μαρία Πόθου, Μαριαλένα Θεοφανίδη και Καλλιώ Μαρτυρίδου.

Η Ημερίδα άφησε σε όλους μας μία αίσθηση αισιοδοξίας, με την πεποίθηση του «δεν είμαι μόνος», με την ελπίδα για ένα πιο εύκολο «αύριο» για τις οικογένειες με παιδιά με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες και με την ευχή όλοι μαζί να ξανανταμώσουμε σύντομα.

Ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν να πραγματοποιηθεί. Ευχαριστούμε τους ομιλητές μας, τους χορηγούς της Ημερίδας, τους γονείς, φίλους, φορείς, τους πολύτιμους εθελοντές μας και όλους όσους  μας τίμησαν για μία ακόμα φορά με την παρουσία τους και την έμπνευση για τη δύναμη να συνεχίσουμε να ενισχύουμε το έργο της Αμυμώνης!

 

 

Υπό την αιγίδα του

Χορηγοί: