Ευρωπαϊκά ΠρογράμματαΤα Νέα της Αμυμώνης

Πρόγραμμα Erasmus +, Lille, 04/12/2016 – 10/12/2016

Από τις Μυρτώ Ρουμελιώτη & Ιωάννα Σκοτίδα

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ERASMUS+ της Βασικής Δράσης ΚΑ1/Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων του τομέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων που διαχειρίζεται το ΙΚΥ είχαμε την ευκαιρία από τις 04/12/2016 έως τις 10/12/2016 να βρεθούμε στη Λιλ της Γαλλίας για  να επισκεφτούμε το GAPAS Institut Médico Educatif La Pépinière, pour enfants, adolescents et jeunes adultes déficients visuels multihandicapés, έναν Οργανισμό που φροντίζει και εκπαιδεύει παιδιά, εφήβους και νέους ενήλικες με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες.

Το ταξίδι αυτό ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική και εποικοδομητική εμπειρία, καθώς μας έδωσε τη δυνατότητα να συνυπάρξουμε με παιδιά και ενήλικες με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, να γνωρίσουμε από κοντά τον τρόπο λειτουργίας του Φορέα, να ανταλλάξουμε απόψεις, καινοτόμες ιδέες και τεχνογνωσία με τους εργαζόμενους,  να παρατηρήσουμε και να διδαχθούμε από τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν. Ιδιαίτερα ωφέλιμη ήταν για εμάς η συμμετοχή μας σε δραστηριότητες βιωματικής προσομοίωσης στην τυφλότητα. Μέσα από την εμπειρία μας από αυτό το ταξίδι αποκτήσαμε νέες γνώσεις και δεξιότητες και διευρύναμε τους ορίζοντες μας.

Κατά τη διάρκεια του  ολοκληρωμένου πρακτικού και θεωρητικού προγράμματος επιμόρφωσης, όλοι οι εργαζόμενοι στην Pépinière μας υποδέχθηκαν ζεστά και φιλόξενα και μαζί δημιουργήσαμε ένα χώρο συνέργειας, συζήτησης, ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών.

Επίσης μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τη  Λιλ, μια όμορφη πόλη με μικρά σοκάκια, πολύχρωμα σπίτια και όμορφα μαγαζιά. Το άριστο σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών της Λιλ έκανε την περιήγησή μας σε αυτήν την ιστορική πόλη ακόμη πιο ευχάριστη,  ενώ πολύ θετική εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι η  πόλη είναι πλήρως προσβάσιμη σε ανθρώπους με αναπηρία.

Χωρίς δεύτερη σκέψη, εάν είχαμε τη δυνατότητα, θα συμμετείχαμε εκ νέου σε ένα πρόγραμμα Erasmus+!

DSCN1668 DSCN1672 DSCN1715 DSCN1834