Photo credits: freepik.com
Η απώλεια όρασης ή η χαμηλή όραση είναι μία μεγάλη πρόκληση για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.
Όπως είπε ένας από τους ιδρυτές της Envision στην ομιλία του στο TEDxGouda, έχουμε χτίσει έναν κόσμο που εξυπηρετεί την πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι κάθε άτομο διαφορετικό από τον μέσο όρο, όπως τα άτομα με προβλήματα όρασης, αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Ας δούμε ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα τυφλά άτομα στην καθημερινότητά τους
Πρόσβαση σε πληροφορίες: Το κύριο αισθητήριο όργανο ενός ατόμου είναι τα μάτια του. Μια ματιά γύρω μας είναι αρκετή για να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε πόσο οπτικές είναι οι περισσότερες πληροφορίες στο περιβάλλον μας. Δρομολόγια σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, πινακίδες που υποδεικνύουν τον σωστό τρόπο ή τον πιθανό κίνδυνο, μια διαφημιστική πινακίδα που διαφημίζει ένα νέο προϊόν στην αγορά, αυτοί είναι όλοι οι οπτικοί τύποι πληροφοριών που συναντάμε όλοι στην καθημερινή μας ζωή. Οι περισσότερες από αυτές τις πληροφορίες είναι απρόσιτες για τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης, αναστέλλοντας την ανεξαρτησία τους, καθώς η πρόσβαση σε πληροφορίες σημαίνει αυτονομία.
Υπερβολικά χρήσιμα άτομα: Είναι πολύ συνηθισμένο για άτομα με όραση, αγνώστους, φίλους ή οικογένεια, να είναι υπερβολικά ενθουσιασμένοι για να βοηθήσουν ένα άτομο με προβλήματα όρασης. Πολύ συχνά, αυτή η συμπεριφορά υποστηρίζει την υπόθεση ότι το τυφλό ή το άτομο με χαμηλή όραση χρειάζεται βοήθεια, αν και αυτό μπορεί να μην αντανακλά την πραγματικότητα. Οι τυφλοί μπορεί να εκτελούν μια κανονική εργασία πιο αργά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι σε θέση να την ολοκληρώσουν. Το να βιαστείτε να βοηθήσετε τα άτομα με προβλήματα όρασης χωρίς να το ζητήσετε ή να σας ζητηθεί, μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται αβοήθητοι αντί να είναι ανεξάρτητοι. Επιπλέον, το να μην επιτρέπεται σε ένα άτομο με προβλήματα όρασης να εκτελεί μια εργασία μόνο του, δεν του δίνει το περιθώριο να μάθει πώς να το κάνει ανεξάρτητα.
Κοινωνικό στίγμα: Το να είσαι τυφλός σε έναν κόσμο κατάλληλο για άτομα που βλέπουν, σημαίνει ότι θα υπάρξουν πολλές φυσιολογικές ατυχίες. Το να πέφτετε πάνω σε μια καρέκλα γραφείου που δεν ήταν καλά κουμπωμένη κάτω από το γραφείο ή να ρίξετε ένα ποτήρι από το τραπέζι επειδή ήταν ακριβώς στην άκρη του τραπεζιού, είναι μικρά ατυχήματα που μπορεί να συμβούν και αυτό είναι εντάξει. Ωστόσο, τέτοιες ατυχίες τείνουν να εκλαμβάνονται από τα άτομα με προβλήματα όρασης ως αδυναμία των ατόμων με προβλήματα όρασης να εκτελούν εργασίες, ενώ, στην πραγματικότητα, πηγάζουν από την απρόσιτη κατάσταση του κόσμου μας. Η τύφλωση ή η χαμηλή όραση δεν υποδηλώνει τη νοημοσύνη του ατόμου ούτε πόσο θλιβερή είναι η ζωή του. Ακριβώς επειδή οι έχοντες όραση δεν μπορούν να φανταστούν τον κόσμο τους χωρίς όραση δεν σημαίνει ότι τα άτομα με προβλήματα όρασης έχουν μια θλιβερή ή δυστυχισμένη ζωή λόγω της οπτικής τους κατάστασης.
Εύρεση και διατήρηση εργασίας: Η εργασία είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση εάν έχετε προβλήματα όρασης. Λαμβάνοντας υπόψη την έλλειψη προσβάσιμων χώρων εργασίας μπορεί κανείς ήδη να φανταστεί γιατί η πρόσληψη ενός ατόμου με προβλήματα όρασης θα θεωρούνταν υποχρέωση για μια εταιρεία. Αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εμπιστοσύνη και τη συναισθηματική ευημερία των ατόμων με προβλήματα όρασης, ενώ ακρωτηριάζει εντελώς την οικονομική τους ανεξαρτησία. Έχοντας ελάχιστες έως καθόλου ευκαιρίες να συντηρήσουν τον εαυτό τους, τα τυφλά ή άτομα με χαμηλή όραση είναι ανίκανα από την ανεξαρτησία τους.
Ελεύθερος χρόνος: Υπάρχει περιορισμένος αριθμός δραστηριοτήτων χωρίς αποκλεισμούς για άτομα με προβλήματα όρασης, οι οποίες είναι τόσο απλές όσο μια επίσκεψη σε ένα μουσείο. Επιπλέον, τα προσβάσιμα βιβλία δεν είναι άφθονα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Τυφλών, «περισσότερο από το 90% όλου του δημοσιευμένου υλικού δεν είναι προσβάσιμο στους τυφλούς ή σε άτομα με μειωμένη όραση». Το διαδίκτυο επίσης, που όλοι “σερφάρουμε” για διασκέδαση, δεν είναι επίσης πλήρως προσβάσιμο, καθώς πολλοί ιστότοποι αγνοούν τους επισκέπτες με προβλήματα όρασης και δεν επιμελούνται περιεχόμενο που είναι προσβάσιμο για τυφλούς και άτομα με χαμηλή όραση. Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα σημεία και πολλά άλλα που δεν αναφέρονται εδώ, μπορεί κανείς να δει καθαρά πόσο περιορισμένες είναι οι επιλογές αναψυχής για τα άτομα με προβλήματα όρασης.
Πηγή: letsenvision.com
Μετάφραση κειμένου: Γιάννης Ψάλτης Οπτικός- Οπτομέτρης, BSc, MSc.