Δράσεις & εκδηλώσειςΕυρωπαϊκά ΠρογράμματαΤα Νέα της Αμυμώνης

Περιγράφοντας την εμπειρία μας στο Πρόγραμμα ERASMUS+

Από τους εργαζόμενους Βασιλάρα Διονυσία και Αηδονίδου Λεμονιά του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες « ΑΜΥΜΩΝΗ»

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ERASMUS+ της Βασικής Δράσης ΚΑ1/Μαθησιακή Κινητικότητα Ατόμων του τομέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, που διαχειρίζεται το ΙΚΥ, μας δόθηκε η ευκαιρία να επισκεφθούμε, από τις 21/05/2017 έως τις 27/05/2017, την εξαιρετική δομή με την επωνυμία «La Pépinière» για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με προβλήματα όρασης (τύφλωση, μειωμένη όραση, neurovisual διαταραχές) και πρόσθετες αναπηρίες. Βρίσκεται στην πόλη LILLE της Γαλλίας και είναι ένας εκ των εικοσιπέντε φορέων που λειτουργούν υπό τη σκέπη της Ένωσης Συλλόγων για σπάνιες αναπηρίες «G.A.P.A.S». Παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης στην πληθυσμιακή ομάδα ΑΜΕΑ, που προαναφέρθηκε, με απώτερο την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνική ζωή.

Πρόκειται για μια πολύτιμη επαγγελματική και προσωπική εμπειρία, αφενός σε επίπεδο γνώσεων, πρακτικών και τεχνογνωσίας, αλλά και στην επαφή με διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες, διευρύνοντας τους πολιτισμικούς μας ορίζοντες. Μέσω της συμμετοχής μας σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον τρόπο λειτουργίας μιας αξιόλογης δομής με μεγάλη εμπειρία στην οπτική αναπηρία συνοδευόμενη και από άλλες παθήσεις.

Το εκπαιδευτικό ταξίδι μάς έδωσε τη δυνατότητα προσωπικής και επαγγελματικής ωρίμανσης μέσω των νέων εμπειριών, καθώς και διεύρυνσης των επιστημονικών και επαγγελματικών μας ενδιαφερόντων. Αναμφισβήτητα τέτοιες δράσεις πρέπει να υποστηρίζονται ώστε να εξασφαλίζεται η συνέχειά τους.