2019 | Η πρώτη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη για παιδιά με προβλήματα όρασης

Το 2019 δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και την οργανωση Διαβάζω για τους άλλους την πρώτη ηλεκτρονική βιβλιοθήκη παραμυθιών για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας με προβλήματα όρασης. Η βιβλιοθήκη σε αυτό το στάδιο αποτελείται από 10 παραμύθια, 3 εκ των οποίων είναι οπτικοποιημένα και 7 ηχητικά. Η οπτικοποίηση έγινε υπό τις οδηγίες του προγράμματος της Πρώιμης Παρέμβασης της Αμυμώνης, ώστε κάθε παραμύθι να έχει διαφορετικό επίπεδο οπτικής προσαρμογής, για να γίνεται αντιληπτό από παιδιά με αντίστοιχο επίπεδο όρασης.

 

2021 | Η βιβλιοθήκη μας μεγαλώνει

Το 2020 και εν μέσω πανδημίας, παρατηρήσαμε μια ραγδαία αύξηση των προβολών των παραμυθιών στο Youtube. Μέχρι τον Ιούνιο του 2021, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο και Άπαρσις, οπτικοποιούμε τα 7 ηχητικά παραμύθια και εμπλουτίζουμε τη βιβλιοθήκη μας με 10 νέα οπτικοποιημένα.

Η δράση «Παραμύθι χωρίς Όρια» χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του 3ου Κύκλου του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» και η συνέχειά της, «Παραμύθι χωρίς όρια ΙΙ» χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Έργα και δράσεις Ψηφιακού Πολιτισμού 2020».

 

2022 | Σήμερα η βιβλιοθήκη μας παίρνει μια νέα διάσταση

Το 2022 σε συνεργασία με τη e-Nable Greece δημιουργούμε την πρώτη ψηφιακή βιβλιοθήκη παραμυθιών με τρισδιάστατη εικονογράφηση για παιδιά με προβλήματα όρασης. Τα πρώτα 9 παραμύθια είναι ήδη διαθέσιμα στην ιστοσελίδα μας μαζί με τον οδηγό για τη δημιουργία και εκτύπωση τρισδιάστατων εικόνων.

Η δράση χρηματοδοτήθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σημεία Στήριξης» και από το Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Έργα και δράσεις Ψηφιακού Πολιτισμού 2021»


Δίνοντας ζωή στις εικόνες

Η δράση έχει ως κεντρικό στόχο την ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας για την μετατροπή εικόνων παραμυθιών, σχολικών εγχειριδίων και άλλων εκπαιδευτικών εργαλείων σε τρισδιάστατες εικόνες (εκτυπωμένες σε 3D εκτυπωτή) και την πιλοτική δημιουργία μια ψηφιακής βιβλιοθήκης παραμυθιών με 3d εικονογράφηση.

Στο πλαίσιο του προγράμματος σχεδιάστηκε ένας έντυπος οδηγός και ένα βίντεο που καθοδηγεί τον χρήστη, ώστε να μετατρέψει μια ψηφιακή εικόνα σε αρχείο μορφής .stl, το οποίο είναι κατάλληλο για 3D εκτύπωση ώστε να προκύψει μια απτική εικόνα.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε όλα τα αρχεία .stl (τα οποία μπορείτε να εκτυπώσετε σε 3D printer οι ίδιοι ή να ζητήσετε να εκτυπωθούν από εξωτερικό συνεργάτη) για τα παραμύθια:

Τρισδιάστατα παραμύθια
Ευχαριστίες

Συγγραφείς των παραμυθιών (αλφαβητικά): Μιχάλης Καζάζης, Μάρω Κατσίκα, Σούλα Μητακίδου, Χρήστος Μπουλώτης, Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Κώστας Μάγος, Αγνή Στρουμπούλη, Ευαγγελία Τρέσσου, A.L. Manna

Συγγραφείς παραμυθιών ξένων εκδοτικών οίκων (δικαιώματα στα ελληνικά εκδόσεων Καλειδοσκόπιο): Alex Latimer

Για τα δικαιώματα των ξένων οίκων: Copyright © 2018 by Alex Latimer. First published by Oxford University Press in 2018

Λογότυπο Δράσης και Υλικό Επικοινωνίας: Κρύστη Μουρατίδου

Δημιουργία TV Spot: Γιάννης Πόθος

Αφήγηση: Κυριάκος Μούρτζης

Υλοποίηση Δράσης
Με τη συνεργασία
Ευγενική παραχώρηση παραμυθιών
Η Δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος