Εδώ και χρόνια η μουσική στην Αμυμώνη αποτελεί δίαυλο επικοινωνίας, μέσο έκφρασης και σύνδεσης των ωφελούμενων. Η μουσικοθεραπεία μπορεί να έχει οφέλη σε ψυχολογικές, συναισθηματικές, σωματικές, επικοινωνιακές, κοινωνικές και γνωστικές πτυχές της προσωπικότητας των ωφελούμενων, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Οι στόχοι αυτοί τίθενται και υλοποιούνται σε ατομικές και ομαδικές συνεδρίες μουσικοθεραπείας όπου χτίζεται η θεραπευτική σχέση με τους ωφελούμενους, καθώς και στο πλαίσιο της Κοινοτικής Μουσικοθεραπείας.

Το 2009, στο πλαίσιο συνεδριών ομαδικής μουσικοθεραπείας στο Κέντρο Ημέρας «Ίριδα» της Αμυμώνης, με τη μουσικοθεραπεύτρια Πελίνα Ευαγγέλου, γεννήθηκε η ιδέα για συμμετοχή κάποιων ωφελούμενων σε εκδηλώσεις σε ποικίλα πλαίσια της ευρύτερης κοινότητας. Έτσι, συστάθηκε το μουσικό σχήμα της Αμυμώνης αποτελούμενο από τη Μαρία Πόθου, τη Μαριαλένα Θεοφανίδου και την Καλλιώ Μαρτυρίδου, οι οποίες διαθέτουν εξαιρετικές φωνές και μεγάλη αγάπη για τη μουσική και το τραγούδι.

Το 2015 το μουσικό σχήμα ονομάστηκε «Ονειρέματα» και από το 2009 έχει πραγματοποιήσει πάνω από 40 εμφανίσεις, με ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο, εντός και εκτός Αττικής, όπως ενδεικτικά στην τελετή έναρξης του 5ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου της International Association for the Scientific Study of Intellectual and Developmental Disabilities, στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης για την Ψυχική Υγεία, στο 1ο Φεστιβάλ Φορέων Ειδικής Εκπαίδευσης στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, σε σχολεία, νοσοκομεία, θεατρικές σκηνές κ.ά.

Το μουσικό σχήμα και η θετική επίδραση της μουσικοθεραπείας στη ζωή των κοριτσιών, ενέπνευσε τον νέο σκηνοθέτη Γιάννη Πόθο, αδελφό μιας εκ των μελών του σχήματος, της Μαρίας, ο οποίος δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ (διάρκειας 8 λεπτών) με τον τίτλο «Όταν αρχίζει το τραγούδι», με πρωταγωνίστρια την αδερφή του. Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τη σημασία της ανακάλυψης της εσωτερικής φωνής και του ταλέντου στο τραγούδι για μια νέα γυναίκα με προβλήματα όρασης στο φάσμα του αυτισμού. Στη διάρκεια του ντοκιμαντέρ η Μαρία ερμηνεύει το ομώνυμο τραγούδι, το οποίο δημιουργήθηκε από τον ωφελούμενο της Αμυμώνης, Αντώνη (στίχοι: Αντώνης Κωτάκης, μουσική: Πελίνα Ευαγγέλου). Το 2014 το «Όταν αρχίζει το τραγούδι» πήρε το βραβείο ντοκιμαντέρ στο  Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους στη Δράμα και το 2015 πήρε το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ σε φεστιβάλ ταινιών στα Άδανα της Τουρκίας. Επίσης, προβλήθηκε με επιτυχία στα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, του Los Angeles και του Montenegro, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας (στις Νύχτες Πρεμιέρας) και σε άλλα Φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Δείτε το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Όταν αρχίζει το τραγούδι»/”When a song begins” στο link: https://vimeo.com/93350540

Όλα αυτά τα χρόνια η μουσική συνέβαλε στη δημιουργία μιας γέφυρας μεταξύ των ωφελούμενων της Αμυμώνης και της ευρύτερης κοινότητας, ανοίγοντας έναν διάλογο για αναστοχασμό σε θέματα κοινωνικής ένταξης, συμπερίληψης στην τέχνη και κοινωνικής αλλαγής σε ζητήματα που αφορούν παιδιά και ενήλικες με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες.

Το μουσικό σχήμα της Αμυμώνης, από τον Οκτώβριο του 2020 συνεχίζει τις μουσικές του δράσεις με τη μουσικοθεραπεύτρια Κωνσταντίνα Κατοστάρη. Το μουσικό μοίρασμα θα συνεχίζει να είναι το σταυροδρόμι που θα συναντιούνται οι άνθρωποι, οι κοινότητες, οι αξίες και τα ιδανικά.

Φωτογραφικό υλικό
Video

«Ονειρέματα» και Έλλη Πασπαλά- Τ’ αστέρι του βοριά, Έλα σε ‘μένα, Ωδείο Φίλιππος Νάκας, 11-11-2015

«Ονειρέματα» – Εγώ μιλάω για δύναμη, Κτίριο Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών , 17-7-2018

«Ονειρέματα»- Όταν αρχίζει το τραγούδι, Athens Plaza, 27-2-2015

«Ονειρέματα»- Μ’ αεροπλάνα και βαπόρια, Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, 5-6-2016