To 1ο συνέδριο της EASPD για το έτος 2023 έλαβε χώρα στα Τίρανα στις 8 -9 Ιουνίου. Το Συνέδριο επικεντρώθηκε στην συγκρότηση πολιτικών και πρακτικών στο πεδίο της στήριξης παιδιών με αναπηρία και τις οικογένειες τους, εστιάζοντας στις πρακτικές οικογενειοκεντρικής Πρώιμης Παρέμβασης και στην δημιουργία εθνικών συστημάτων Πρώιμης Παρέμβασης.
Το συνέδριο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, με τη συμμετοχή πλέον των 300 συνέδρων από τα Βαλκάνια και όλη την Ευρώπη.
Στο πρώτο μεγάλο πάνελ συζήτησης με θέμα: Πρώιμη Παρέμβαση στη πράξη η συντονίστρια Irene Bertana από το EASPD παρουσίασε τις βασικές αρχές της οικογενειοκεντρικής παρέμβασης.
Στη συνέχεια ακολούθησε βίντεο με την εμπειρία του κ. Γιάννη Φραντζεσκάκη, γονέα του προγράμματος της Πρώιμης Παρέμβασης της Αμυμώνης όπου ανέπτυξε με μεγάλη συγκίνηση την συμβολή του προγράμματος στην ευημερία και τη ενδυνάμωση της οικογένειας του και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε ο εξατομικευμένος, ολιστικός, οικογενειοκεντρικός χαρακτήρας του προγράμματος και των εκπαιδευτών στο φυσικό περιβάλλον του παιδιού για την αποτελεσματική διαχείριση των σύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.
Η εμπειρία του κ. Φραντζεσκάκη συγκίνησε το κοινό, ενώ αξιολογήθηκε ως σημαντικότατη η κατάθεση της εμπειρίας ενός γονέα.
Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση στο πάνελ με εκπροσώπους φορέων που παρέχουν οικογενειοκεντρική πρώιμη παρέμβαση στο οποίο συμμετείχε η κα Παπαδάκη Αγάπη, επικεφαλής του προγράμματος Πρώιμης Παρέμβασης της Αμυμώνης. Η κα Παπαδάκη αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η παροχή μίας κατ’ οίκον οικογενειοκεντρικής υπηρεσίας σε παιδιά με σοβαρές αναπηρίες, χωρίς την παρουσία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου. Ειδικότερη αναφορά έγινε στο πρόβλημα της βιωσιμότητας των προγραμμάτων χωρίς σταθερή κρατική χρηματοδότηση, τις αυξημένες ευθύνες και δυσκολίες των μελών της διεπιστημονικής ομάδας στην άσκηση του ρόλου τους, και την δυσκολία των οικογενειών συχνά να αντιληφθούν την ανάγκη αλλαγής μοντέλου παρέμβασης και της μετάβασης από το ιατρικό στο κοινωνικό μοντέλο.
Την δεύτερη μέρα του συνεδρίου παρουσιάστηκε από συνεργάτες της Αμυμώνης και της OmegaTech, workshop με τίτλο: “Parental and ECI professional burnout: Definition and strategies for preventing it“ βασισμένο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Burnout Free ECI Project.