Κατόπιν της συμμετοχής δύο εκπαιδευτών του Προγράμματος μας στο Visio International Open Week το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2016 στην Ολλανδία, δημιουργήθηκαν δεσμοί συνεργασίας και ανταλλαγής καλών πρακτικών, με ειδικούς και Κέντρα που ασχολούνται με άτομα που έχουν προβλήματα όρασης και συνοδά ή όχι, προβλήματα από διάφορες χώρες του εξωτερικού. Ως αποτέλεσμα της επικοινωνίας αυτής, ήταν να προσκληθεί το πρόγραμμα της Πρώιμης Παρέμβασης του Συλλόγου Αμυμώνη, στην τελική συνάντηση του προγράμματος First Steps (17-18/05/2017). Το First Steps αναφέρεται σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των επαγγελματιών των πρώιμων παρεμβάσεων στις Βαλκανικές χώρες: Σλοβενία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο και Σκόπια. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του οργανισμού Visio, ο οποίος οργάνωσε και την πενταετή εκπαίδευση των χωρών αυτών (2012-2017). Τα αποτελέσματα του προγράμματος αυτού, παρουσιάστηκαν σε ένα Συνέδριο στη Σλοβενία με τη συμμετοχή ειδικών πρώιμης παρέμβασης, διευθυντών και πολιτικών εκπροσώπων. Η πρόσκληση για τη συμμετοχή του προγράμματος στο συνέδριο, έγινε από την Petra Wijen, υπεύθυνη των διεθνών σχέσεων του οργανισμού Visio.
Στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν δύο εκπαιδεύτριες του προγράμματος, η κα Βονικάκη Ιωάννα και η κα Γιαννοπούλου Αναστασία. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιελάμβανε :
Την Τετάρτη 17/05, επίσκεψη στο κέντρο Iris: στο οποίο οι δύο εκπαιδεύτριες συμμετείχαν στη σύσκεψη για το κλείσιμο του προγράμματος μεταξύ όλων των διευθυντών των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης, ενημερώθηκαν για τους στόχους και τον τρόπο λειτουργίας του κέντρου, ξεναγήθηκαν στους χώρους και παρακολούθησαν προβολές εκπαιδευτικών βίντεο της πρώιμης παρέμβασης από εκπαιδευτές. Ακόμη, παρακολούθησαν την απονομή πιστοποιήσεων για την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης 37 εκπαιδευτών σε 3 κατηγορίες (εκπαιδευτές πρώιμης παρέμβασης, αξιολογητές λειτουργικής όρασης, διευθυντές). Τέλος, συμμετείχαν σε στρογγυλή τράπεζα με δραστηριότητες, που στόχο είχαν τη συζήτηση για τους λόγους αναγκαιότητας λειτουργίας της πρώιμης παρέμβασης στην κάθε χώρα, τις προϋποθέσεις λειτουργίας, αλλά και προτάσεις για την δωρεάν προσβασιμότητα στα προγράμματα αυτά.
Την Πέμπτη 18/5, Επίσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού της Σλοβενίας και συμμετοχή σε ολοήμερο συνέδριο: στο οποίο παρουσιάστηκαν σύντομα βίντεο με το πρόγραμμα της πρώιμης παρέμβασης στο Μαυροβούνιο, το Κόσσοβο, τη Σερβία και τη Σλοβενία, καθώς και ο ρόλος της διεπιστημονικής ομάδας. Γονείς είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες. Ακόμη, έγινε ενημέρωση για την αλλαγή της νομοθεσίας για την Πρώιμη Παρέμβαση στη Σλοβενία και τέλος υπήρξε χρόνος για ερωτήσεις και άτυπη παρουσίαση των συμμετεχόντων μεταξύ τους. Το ίδιο βράδυ, η διευθύντρια του κέντρου Iris, κα Katjusa Koprivnikar, προσκάλεσε σε δείπνο τις δύο εκπαιδεύτριες της Πρώιμης Παρέμβασης της Αμυμώνης.
Οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν από τις δύο εκπαιδεύτριες, θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας από την διεπιστημονική ομάδα της Αμυμώνης, σε σχέση με τη βελτίωση των προγραμμάτων και τη διεκδίκηση αντίστοιχων νομικών καταξιώσεων. Αποσαφηνίστηκε η κρατικά δομημένη, εμπεριστατωμένη και προνοιακά άρτια παροχή υπηρεσιών προς τις οικογένειες με τις ανάλογες δυσκολίες, σε όλες τις Βαλκανικές χώρες που συμμετείχαν. Διαπιστώθηκε παγκοίνως η ανύπαρκτη για την Ελλάδα πολιτική βούληση για ανάλογη αντιμετώπιση, γεγονός που μας φέρνει σε δύσκολη θέση αλλά και σε ετοιμότητα τεκμηρίωσης της διεκδίκησης του απαραίτητου.