Photo credits: freepik.com
Υπολογίζεται ότι περίπου 36 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο είναι τυφλοί και άλλα 216 εκατομμύρια ζουν με μέτρια έως σοβαρή οπτική αναπηρία.
Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι έως και το 80% των διαταραχών της όρασης σε όλο τον κόσμο μπορεί να αποφευχθεί με καλύτερη πρόσβαση στη θεραπεία, ο αριθμός των ανθρώπων αυξάνεται, καθώς και ο πληθυσμός γερνάει.
Ωστόσο, η τεχνολογία διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην κατάργηση των φραγμών και η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει την επανάσταση στη βελτίωση της προσβασιμότητας.
Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για το πώς η έξυπνη τεχνολογία μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι, επιτρέποντας σε όλους να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο με νέους τρόπους.
Το μάτι της τεχνητής νοημοσύνης
Το Seeing AI της Microsoft είναι μια εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά άτομα με χαμηλή όραση ή τυφλά. Βελτιώνει τον κόσμο γύρω από τον χρήστη με πλούσιες ηχητικές περιγραφές. Μπορεί να διαβάσει μια χειρόγραφη σημείωση ή να σαρώσει έναν γραμμωτό κώδικα και στη συνέχεια να πει στον χρήστη ποιο είναι το προϊόν. Στρέψτε μια κάμερα σε κάτι και η εφαρμογή θα περιγράψει πόσα άτομα μπορεί να δει και πού βρίσκονται στην εικόνα – στο κέντρο, πάνω αριστερά και ούτω καθεξής.
3-D Sound Maps
Για ένα άτομο με όραση, το περπάτημα στο δρόμο σημαίνει ότι λαμβάνει κάθε λεπτομέρεια που τον περιβάλλει. Το Microsoft Soundscape αναπαράγει αυτή τη συμπεριφορά δημιουργώντας έναν λεπτομερή ηχητικό χάρτη, που σχετίζεται με το τι συμβαίνει γύρω από ένα άτομο με προβλήματα όρασης. Δημιουργεί επίπεδα περιβάλλοντος και λεπτομέρειας αντλώντας από δεδομένα τοποθεσίας, ηχητικούς φάρους και συνθετικό στερεοφωνικό ήχο 3-D για τη δημιουργία ενός τρισδιάστατου ηχητικού χάρτη του γύρω κόσμου.
Η γνώση στα χέρια σας
Η γραφή Braille χρησιμοποιείται εδώ και σχεδόν 200 χρόνια ως ένας απτικός τρόπος ανάγνωσης με τα δάχτυλα. Τώρα έχει μεταπηδήσει από τη σελίδα στην οθόνη με την ενημερωμένη έκδοση του Narrator, του προγράμματος ανάγνωσης οθόνης για τα Microsoft Windows, που υποστηρίζει ψηφιακές οθόνες Braille και πληκτρολόγια.
Εκτός από τις προσπάθειες της Microsoft, οι οθόνες αφής Braille που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα tablet έχουν ήδη αποδειχθεί δημοφιλείς μεταξύ των μαθητών και των καθηγητών. Στο συνέδριο της Assistive Technology Industry Association το 2019 στο Ορλάντο, οι καινοτομίες που παρουσιάστηκαν περιελάμβαναν το BraiBook, έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη Braille που ταιριάζει στην παλάμη του χεριού, ακόμη και ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι που ονομάζεται Braille Buzz, σχεδιασμένο να διδάσκει Braille σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
“Φάροι” Αλλαγής
Οι φάροι Bluetooth, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται από την εταιρεία Foresight Augmented Reality, λειτουργούν σαν εξαιρετικά ακριβείς, εξατομικευμένοι οδηγοί για άτομα τυφλά ή με μειωμένη όραση. Ενώ η βασική τεχνολογία GPS μπορεί να μεταφέρει τους χρήστες σε μια τοποθεσία, οι φάροι που είναι τοποθετημένοι σε ένα κατάστημα, εστιατόριο ή δημόσιο κτίριο, μπορούν να τους οδηγήσουν στην είσοδο του εν λόγω κτιρίου. Και όταν ο χρήστης είναι μέσα, άλλοι φάροι μπορούν να τον κατευθύνουν στο μπάνιο ή σε άλλες σημαντικές εγκαταστάσεις.
Ηλεκτρικά οχήματα
Η νέα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δηλώνει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα πρέπει να ακούγονται σε χαμηλές ταχύτητες και κατά την όπισθεν. Ορισμένοι κατασκευαστές έχουν ήδη ενσωματώσει τεχνητό θόρυβο στα ηλεκτρικά οχήματά τους.
Έξυπνα γυαλιά
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Ajman στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εργάζονται για την ανάπτυξη ενός σετ έξυπνων γυαλιών που μπορούν να χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να διαβάζουν, να παρέχουν πληροφορίες πλοήγησης και ενδεχομένως να αναγνωρίζουν πρόσωπα. Τα γυαλιά συνδέονται με ένα smartphone μέσω μιας μονάδας επεξεργασίας, επιτρέποντας στο σύστημα να λειτουργεί χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Αυτά τα έξυπνα γυαλιά βρίσκονται ακόμα στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, αλλά λέγεται ότι λειτουργούν με ποσοστό ακρίβειας ανάγνωσης 95%.
Τεχνητή νοημοσύνη για προσβασιμότητα
Το πρόγραμμα AI for Accessibility της Microsoft ξεκίνησε πέρυσι, με δέσμευση 25 εκατομμυρίων δολαρίων να θέσει την τεχνολογία της Microsoft στα χέρια νεοφυών επιχειρήσεων, προγραμματιστών, ερευνητών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών, προκειμένου να προωθηθεί η καινοτομία και να ενισχυθεί η ανθρώπινη ικανότητα για άτομα με αναπηρία. Το πρόγραμμα εξετάζει συνεχώς νέα έργα προς υποστήριξη.
Περισσότερα εδώ.
Πηγή: news.microsoft.com
Μετάφραση κειμένου: Γιάννης Ψάλτης Οπτικός- Οπτομέτρης, BSc, MSc.